Energieffektivitet er mere end energi – 2 (NEB 2)

Projektperiode: 2014 - 2016
Bygninger
Isbjerg

Illustration fra Pixabay.

100 energieffektiviseringsprojekter fra forskellige segmenter inden for erhvervsvirksomheder, offentlige institutioner og boliger gør energirådgivere, den energiansvarlige eller sælgere i stand til på en enkelt måde at kunne belyse NEB'er og dermed de reelle tilbagebetalingstider for energieffektiviseringsprojekter frem for udelukkende at fokusere på energibesparelsen.

Resultat

I ELFORSK-projektet ”Energibesparelser er mere end energi – Non Energy Benefits” (NEB) er der udviklet en metode til at værdisætte sideeffekterne ved energieffektiviseringsprojekter. Med sideeffekter menes alle de resultater, som følger af et energieffektiviseringsprojekt i form af eksempelvis bedre komfort, øget produktivitet eller bedre kvalitet, som typisk er oversete og ikke-værdisatte faktorer ved beregning af energieffektiviseringsprojektets rentabilitet.

I dette ELFORSK-projekt, Energieffektivitet er mere end energi – 2 (NEB2), er metoden videreudviklet ved at medtage erfaringer fra mere end 100 energieffektiviseringsprojekter fra forskellige segmenter inden for erhvervsvirksomheder, offentlige institutioner og boliger.

Formålet er at gøre energirådgivere, den energiansvarlige eller sælgere i stand til på en enkelt måde at kunne belyse NEBer og dermed de reelle tilbagebetalingstider for energieffektiviseringsprojekter frem for udelukkende at fokusere på energibesparelsen.

Derved opnår professionelle beslutningstagere et bedre grundlag for at gennemføre energieffektiviseringsprojekter.

I indsamlingen af data er energirådgivere og konsulentfirmaer inddraget med henblik på at afprøve forskellige tilgange til kunderne, samt for at øge kendskabet til værktøjet.

Derudover er forskellige segmenter inddraget med henblik på at teste, om der er nogle segmenter, der er mere oplagte i forhold til metoden, end andre. Ligeledes er forskellige typer af energieffektiviseringsprojekter medtaget for at opnå en større diversitet.

Den valgte metode og interview-guide er afprøvet på forskellige medarbejdere med henblik på at fastslå, hvilke medarbejdertyper, der har mest kendskab til sideeffekterne.

I projektperioden har der været stor interesse for kvantificering af sideeffekter og metoden til opgørelse af sideeffekter. Der er i den forbindelse udarbejdet en oversigt, der viser, hvor NEB-værktøjet adskiller sig fra andre værktøjer. Web-værktøjet, der er videreudviklet i projektet, er forankret hos Teknologisk Institut, http://neb.teknologisk.dk/

Projektdeltagere

Ea Energianalyse A/S
Teknologisk Institut

Økonomi

Bevillingsår
2014
Tilskud
Kr. 863.554
57%
Egenfinansiering
Kr. 653.389
43%
Total budget
Kr. 1.516.943
Timer
1.900