Energieffektive hydrocykloner

Projektperiode: 2007 - 2009
Industri
Energieffektive hydrocykloner 337-008 og 339-033

Anvendelse af hydrocykloner i stedet for mekanisk separation kan reducere energiforbruget til visse separationsprocesser med 40-50 procent. Foto: Projektgruppen. 

Projektet har vist, at energieffektive hydrocykloner har et potentiale for elbesparelser og øvrig driftsoptimering i den del af industrien, der benytter separation af vandige opløsninger (suspensioner). 

Projektbeskrivelse

I projektet sammenlignes energieffektiviteten i et nyinstalleret hydrocyklon-pilotanlæg hos Karup Kartoffelmelsfabrik med driftsdata, der blev indsamlet fra et referenceanlæg i pilotprojektet 337-008. Hvis målingerne bekræfter det teoretiske elbesparelsespotentiale på 40-55%, iværksættes et fuld skala demonstrationsanlæg.

Resultat

I projektet sammenlignes energieffektiviteten i et nyinstalleret hydrocyklon-pilotanlæg hos Karup Kartoffelmelsfabrik med driftsdata, der blev indsamlet fra et referenceanlæg i pilotprojektet 337-008.

Hydrocyklonanlægget har været testet igennem to kampagner.

I kampagnen 2007/2008 var anlægget placeret på Karup Kartoffelmelfabrik, og her kunne cyklon anlægget opnå en energibesparelse på ca. 32 % målt i forhold til det eksisterende si-anlæg. Heri er medregnet et forbrug til en maceratorsnitter, forfiltrering af rivslen samt ekstra afvanding af pulpen.

I kampagnen 2008/2009 var anlægget placeret på Brande Kartoffelmelfabrik, og anlægget opnåede her en besparelse på hele 54 % sammenlignet med det traditionelle si-anlæg. Heri er medregnet et forbrug til en shearpump for homogenisering af rivslen samt ekstra forbrug til afvanding af pulp. Forfiltrering af rivlsen menes ikke at være nødvendigt.

Med de forudsætninger, der er opstillet for driften af pilotanlægget, viste det sig, at der på anlægget i Brande, hvor driftsbetingelserne blev de bedste, er opnået mere end en halvering af elforbruget sammenlignet
med den traditionelle mekaniske separation. Dertil kommer, at hydrocyklonerne i Brande var i stand til at separere en større mængde stivelse fra rivslen end det mekaniske separationsanlæg, svarende til 1247 tons om året i et produktionsanlæg med en kapacitet på 42.000 tons om året, hvilket svarer til en ekstra indtægt på 2.494.000 kr. om året. 

Fra de hollanske leverandører af hydrocykloner og pumper var det forventet, at der – med korrekt dimensionerede pumper – ville være et elforbrug på 15-19 kWh/ton handelsstivelse. Dette resultat blev langt fra
opnået i Karup, hvor hydrocyklonanlægget blev generet af tilstopningsproblemer, mens pilotanlægget i Brande levede op til forventningerne. 

Projektet har vist, at energieffektive hydrocykloner har et potentiale for elbesparelser og øvrig driftsoptimering i den del af industrien, der benytter separation af vandige opløsninger (suspensioner). 

Mere information

Projekt nummer

339-033

Projektansvarlig
ORBICON A/S

Projektdeltagere

Vortex SLS BV
Karup Kartoffelmelfabrik a.m.b.a
AKV Langholt AmbA - Andels-Kartoffelmelsfabrikken Vendsyssel a.m.b.a.

Økonomi

Bevillingsår
2007
Tilskud
Kr. 492.750
39%
Egenfinansiering
Kr. 760.900
61%
Total budget
Kr. 1.253.650
Timer
2.492