Energieffektiv mælkekøling med intelligent styring

Projektperiode: 2012 - 2015
Industri
Udstilling af malkeko på Energiens Topmøde 2016

Udstilling af mælkekøling-projektet på Energiens Topmøde 2016 i Lokomotivværkstedet. hvor Arla Foods havde lånt os deres malkeko. Foto: Casper Helmer. 

På baggrund af pilotforsøgene kan det konkluderes, at der er betydelige besparelser at hente ved at optimere installation og drift af kombinerede anlæg til opvarmning og mælkekøling.

Resultat

På baggrund af pilotforsøgene kan det konkluderes, at der er betydelige besparelser at hente ved at optimere installation og drift af kombinerede anlæg til opvarmning og mælkekøling.

Ved at følge nedenstående anbefalinger kan besparelser i størrelsesordenen 10 til 15 % af bedriftens elforbrug opnås.

Der må dog forventes forskelle i de opnåede besparelser, på grund af variation i det specifikke elforbrug for de enkelte bedrifter. En mindre del af bedrifterne vil således kunne opnå væsentligt større besparelser.

De mange forskellige løsninger for mælkekøling hos mælkeproduktsenderne har givet væsentlig kompleksitet til projektet og der er mange indsatsområder for energioptimering. Ved brug af simuleringsværktøjer (F.eks. energyPRO) kan den optimale størrelse på anlæg samt styringsstrategi findes. Derudover giver disse programmer mulighed for beregning af muligheden for at forskyde elforbruget over døgnet og i forhold til behovet for varme- og kuldelagre så forbruget optimeres i forhold til laveste elpris.

En simpel timer på systemet kan desuden forsinke opstarten af anlægget, udnytte varmebehovet og derved reducere energiforbruget. Ved udnyttelse af overhedningsfjerner, kan der produceres vand med temperaturer over 80° C. Forøgelse af overhedningen giver derud over også god reguleringsmulighed af anlægget i de forskellige driftssituationer.

Optimering af hedtvandsbeholderen dimensionering muliggør optimal drift med overhedningsfjerneren. Etablering af kondenseringstemperatur styring afhængig af sæson samt etablering af underafkøling med drikkevand kan mindeske energiforbruget og er særligt relevant når mælkeproduktionen er stor i forhold til stuehusets varmebehov.

Mere information

Projekt nummer

344-011

Projektansvarlig
AURA Rådgivning A/S

Projektdeltagere

Teknologisk Institut
Arla Foods a.m.b.a.
Landbrug og Fødevarer
Rø-Ka Industri A/S
SVK-Industri
AgriTeknik ApS

Økonomi

Bevillingsår
2012
Tilskud
Kr. 866.850
54%
Egenfinansiering
Kr. 746.375
46%
Total budget
Kr. 1.613.225
Timer
1.565