Dynamisk sugetryksregulering i industrielle køleanlæg

Projektperiode: 2005 - 2006
Industri
Glas mælk

Projektet går ud på at undersøge energibesparelsen ved at behovsstyre sugetrykket på køleanlægget. Der er taget udgangspunkt i køleanlægget ved Christiansfeld Mejericenter, da dette køleanlæg i forvejen er udstyret med en dynamisk regulering af kondensatortrykket. Foto: Pixabay

Konklusionen på projektet blev at køleanlægget ikke var egnet til dynamisk sugetryksregulering på grund af den måde køleanlægget er opbygget og anvendes. Der burde have været valgt flere forskellige køleanlæg til projektet, for at kunne finde et repræsentativt køleanlæg.

Projektbeskrivelse

Projektet vil undersøge, om elforbruget til industrielle køleanlæg kan reduceres med op til 10 % ved at etablere en regulering, der gøres dynamisk i forhold til en række driftsparametre. Samtidig måles energiforbrug på eksisterende kølelagre og kølede terminaler for at beregne nøgletal til støtte for energirådgiverne. Den vedlagte slutrapport indeholder ”highlights” og kommentar til hvorfor Jesper Wulff Petersen fra SE Big Blue konkludere, at det anvendte køleanlæg ikke var egnet til dynamisk sugetryksregulering. Han har erfaring fra et andet mejeri, hvor en ispåfrysningsspiral var blevet utæt og der kom ammoniak i isvandet. Dette resulterede i at der også skulle skiftes flere køleflader af kobber som var blevet utætte på grund af ammoniakken.

Resultat

Projektet går ud på at undersøge energibesparelsen ved at behovsstyre sugetrykket på køleanlægget. Der er taget udgangspunkt i køleanlægget ved Christiansfeld Mejericenter, da dette køleanlæg i forvejen er udstyret med en dynamisk regulering af kondensatortrykket.

Konklusionen på projektet blev at køleanlægget ikke var egnet til dynamisk sugetryksregulering på grund af den måde køleanlægget er opbygget og anvendes. Der burde have været valgt flere forskellige køleanlæg til projektet, for at kunne finde et repræsentativt køleanlæg.

I analysen af køleanlæggets drift, kan det ses at køleanlægget kører med en næsten konstant grundlast. Denne grundlast kommer fra proceskølingen, ikke så meget fra rumkølingen. Proceskølingen foregår ved isvand, som laves på en 400 kW pladevarmeveksler og et isvandskar med ispåfrysningsspiraler. Det er disse spåfrysningsspiraler der er dimensionsgivende for køleanlæggets sugetryk.

Et moderne mejeri i dag har et mere jævnt behov for isvand end i gamle dage, hvor man brugte isvand til indvejningen og til pasteuriseringen som kun foregik i dagtimerne. I dag arbejdes der i skiftehold, så der er størst mulig udnyttelse af produktionsudstyret og derved bliver behovet for køling med isvand også fordelt over flere timer.

Køleanlægget på Christiansfeld Mejericenter er et samlet køleanlæg for både isvandsproduktion og direkte rumkøling. Dette medfører at køleanlægget skal køre efter isvandsanlægget da det har behov for det laveste sugetryk. Da isvandsbehovet næsten er kontinuertlig, så skal køleanlæggets sugetryk ligge mellem -8 °C og -10 °C for at opretholde og opbygge (akkumulere køle-energi) is på isvandsspiralen.

Dynamisk sugetryksregulering vil med fordel kunne benyttes til køleanlæg, der kun benyttes til kølerum i forbindelse med kølelagre og terminaler. Dynamisk sugetryksregulering er ikke egnet til andre kuldebehov og kølesteder, hvor der skal tages hensyn til proces- og produktionsudstyr, og hvor der er begrænset muligheder for at ændre sugetrykket. På Christiansfeld Mejericenter skal køleanlægget sektioneres, så en del af køleanlægget kan producere isvand uafhængigt af den anden del der leverer rumkøling til lagre.

Mere information

Projekt nummer

337-064

Projektansvarlig
SE Rådgivning A/S

Projektdeltagere

IPU
Teknologisk Institut
Arla Foods a.m.b.a.
Johnson Controls Denmark ApS

Økonomi

Bevillingsår
2005
Tilskud
Kr. 1.541.000
64%
Egenfinansiering
Kr. 877.000
36%
Total budget
Kr. 2.418.000
Timer
3.050