BOLIG+ - måling, evaluering og formidling

Projektperiode: 2014 - 2018
Bygninger
Bolig på Søborg Hovedgade, Foto SBi.

Bolig, Søborg Hovedgade. Foto SBi.

I betragtning af, at det er første gang, at etageboliger opføres med baggrund i BOLIG+ dogmerne, er resultatet ganske flot. Ikke alle dogmer er opfyldt fuldstændigt, men tilstrækkeligt til at vise, at BOLIG+ dogmerne er god reference for fremtidigt byggeri.

Projektbeskrivelse

Projektet omhandler udvikling, implementering og gennemførelse af et måleprogram til evaluering og dokumentation af energineutraliteten i 10 lejligheder, som skal opføres i Søborg (et Bolig+ koncept - det energineutrale byggeri). Måleprogrammet skal muliggøre evaluering af indeklimaet, ud fra valgte bygningskonstruktion og installationer. Tillige undersøges, hvordan energiudgifter og – indtægter fordeles mellem lejlighederne, samt hvorledes el-produktion og el-forbrug er tidsmæssigt forskudt i forhold til hinanden. EUDP støtter udviklingen og realiseringen af bygningen.

Resultat

Evalueringen bygger på målinger af energi og indeklima i bygningen gennem halvandet år samt interview af beboerne. Desuden vurderes, om det projekterede energibehov er sammenligneligt med det målte energiforbrug.

BOLIG+ bygger oprindelig på fem dogmer

  1. Energineutralitet i den betydning, at boligen/bygningen på årsplan skal producere lige så meget primær energi, som der forbruges, inkl. beboernes energiforbrug til lys, madlavning, underholdning, mm.
  2. Boligen skal have et godt og sundt indeklima.
  3. Boligen skal være fleksibel over tid og sted.
  4. Boligen skal være intelligent og brugervenlig.
  5. Bygningen skal passe ind i det lokale energiforsyningssystem og den lokale arkitektur.

Senere kom endnu et dogme til:

  • Bygningen skal kunne opføres på normale markedsvilkår.

Er disse dogmer blevet overholdt i BOLIG+ i Søborg?

Bygningen ville være næsten energineutral, hvis solcellerne havde ydet som projekteret, samt at beboernes elforbrug havde været lidt mindre og dermed lig BOLIG+ kravet. Bygningen opfylder kravet om at overholde energikravet for Bygningsklasse 2020 i BR10/BR15 uden elproduktionen fra solcellerne.

BOLIG+ dogmerne er god reference for fremtidigt byggeri.

Dette viser, at bygningen i sig selv er meget energieffektivt, hvilket er fremkommet ved hjælp af relativt enkle og kendte virkemidler. Dog viser undersøgelserne i Søborg, at det er nødvendigt, at beboerne bidrager med korrekt brug af bygningen.

Bygningen har om vinteren et godt indeklima med hensyn til rumtemperatur og CO2-niveau. Nogle klager dog over en for tør luft om vinteren, hvilket desværre er resultatet af et tilstrækkeligt luftskifte. Om sommeren er fugt- og CO2-niveauerne tilfredsstillende, men der er overophedning i flere af bygningens rum. Rummene med størst overophedning får morgensol, så en del af overophedningsproblematikken kunne nok være løst med udvendig solafskærmning for disse rum. Især fordi den naturlige ventilation viste sig utilstrækkelig til at bringe rumtemperaturen ned.

Der er i rapporten ikke taget stilling til dogmet om fleksibilitet over tid og sted. Brugerne har mulighed for at styre flere ting i lejligheden, dog har det vist sig, at informationen om brugen af ventilations- anlæggene har været mangelfuld, så beboerne i flere tilfælde har anvendt anlæggene forkert. Modsat har beboerne fået en god introduktion til de intelligente elkontakter i lejlighederne. Flere af beboerne har efterfølgende programmeret disse på egen hånd.

Bygningen passer ind i den lokale forsyningsstruktur, idet bygningen opvarmes med fjernvarme. Bygningen har på et senere tidspunkt mulighed for at yde services til det omgivende elnet, idet bygningen har et batteri, som kan lades og aflades i forhold til mængden af el baseret på vedvarende energi i elnettet. Om bygningen passer ind i den omgivende arkitektur, er en smagssag, men bygningen er svær at overse, med sine sorte og hvide felter midt på Søborg Hovedgade. Ved benyttelse af enkle og velkendte teknologier er det lykkedes at opføre BOLIG+ i Søborg på almindelige markedsvilkår.

Er BOLIG+ i Søborg kommet i mål?

I betragtning af, at det er første gang, at etageboliger opføres med baggrund i BOLIG+ dogmerne, er resultatet ganske flot. Ikke alle dogmer er opfyldt fuldstændigt, men tilstrækkeligt til at vise, at BOLIG+ dogmerne er god reference for fremtidigt byggeri.

Projektet er gennemført af SBi - Statens Byggeforskningsinstitut v/ Aalborg Universitet og Teknologisk Institut.

Mere information

Projekt nummer

346-031

Projektansvarlig
BUILD - Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet

Projektdeltagere

Teknologisk Institut

Økonomi

Bevillingsår
2014
Tilskud
Kr. 1.031.280
76%
Egenfinansiering
Kr. 324.803
24%
Total budget
Kr. 1.356.083
Timer
1.355