Analyse af varmepumpe til varmeforsyning med fjernvarmereturen

Projektperiode: 2014 - 2016
Bygninger
Varmepumpe til fjernvarmeretur 346-047

Installation af varmepumpe til fjernvarmereturen. Foto: Projektgruppen. 

Varmepumpe til varmeforsyning med fjernvarmereturen som varmekilde er en god og konkurrencedygtig varmeløsning under de rette forudsætninger og der er et godt potentiale for anvendelse af teknologien nu og i fremtiden.

Resultat

Varmepumpe til varmeforsyning med fjernvarmereturen som varmekilde er en god og konkurrencedygtig varmeløsning under de rette forudsætninger og der er et godt potentiale for anvendelse af teknologien nu og i fremtiden.

Varmepumpe på returvarme kan konkurrere mod andre løsninger hos bestemte forbrugere, herunder storforbrugere tæt på transmissionsledninger og forbrugere, som ikke har mulighed for etablering af f.eks. et jordvarmeanlæg pga. pladsmangel og eller dårlig jordbundsforhold.

I modsætning til andre individuelle varmeløsninger som f.eks. solvarmeanlæg har varmepumpe på returvarme den fordel, at den kan forsyne bygningen året rundt.

De fleste fjernvarmeselskaber i Danmark er et hvile-i-sig-selv selskab og må derfor ikke tjene penge på salget af fjernvarme. Fordelen af koldere returvand og omkostningerne til opvarmning af fjernvarmereturen fra en koldere temperatur, skal holdes op mod hinanden og returvarmeprisen kan hermed afregnes.

Fordelene ved at have koldere returvand er først og fremmest afhængig af om varmeværket har et kondenserende anlæg, som kan drage nytte af det kolde returvand. Har værket ingen kondenserende anlæg betyder det, at der mindre fordele for fjernvarmeværket.

Den årlige omkostning til varmeforsyning med varmepumpe på returvarme skal som udgangspunkt svare til omkostninger til varmeforsyning med traditionel fjernvarme.

Den stigende vindmølle elproduktion i fremtiden kan derfor med stor fordel anvendes til forbedring af fjernvarmesystemet.

Med en COP-værdi på 5, svarer elforbruget til opvarmning i et standard hus til ca. 20 % af det samlede energiforbrug til opvarmning. Jo højere COP-værdier der kan opnås jo større bliver andelen af elforbruget i opvarmningssystemet.

Værdien af returvarmen vil varierer fra værk til værk i forhold til produktionsanlæg og fjernvarmenetværkets layout og kapacitet. Består det primære produktionsanlæg f.eks. af et motoranlæg med en kondenserende kedel eller af et solvarmeanlæg, så har koldere returvand en højere værdi pga. den øgende produktionseffektivitet ved lavere vandtemperaturer på sådanne anlæg.

Erfaringerne fra nærværende projekt kan sammen med mere velegnede teknologier afhjælpe problematikken omkring el-overløbet. Teknologien kan med fordel for forbrugere, varmeværket og samfundet anvendes til varmeforsyning af nye forbrugere.

Projektdeltagere

Aars Fjernvarme a.m.b.a.
DVI Energi A/S
Næstved Fjernvarme a.m.b.a.
Skanderborg-Hørning Fjernvarme a.m.b.a.
Odder Varmeværk a.m.b.a.
Oksbøl Varmeværk a.m.b.a.

Økonomi

Bevillingsår
2014
Tilskud
Kr. 250.182
37%
Egenfinansiering
Kr. 427.495
63%
Total budget
Kr. 677.677
Timer
916