Skræddersyet måling af elforbrug- og produktionsdata effektiviserer energiforbruget

Nyt koncept

PowerMoniMain er én af de målere, der anvendes i projektet. En af hovedtankerne i konceptet er at måle på hver maskine for at kunne bestemme forbruget. Foto: DEM

Dansk Energi Management og virksomheden FlexMeter er ved at udvikle et koncept for effektiv brug af el i industrivirksomheder.

Koncept for måling af elforbrug
Projektet udvikler et koncept for skræddersyet måling af elforbruget som sammenholdes med data fra produktionen. Baseret på en detaljeret viden om elforbruget og produktionen, laves der forslag til adfærdsændringer, tilretninger og indstillinger af maskiner. Resultatet, er kilowatt-timebesparelser og kroner-og-øre-besparelser, som kan aflæses prompte efterfølgende.

Konceptet skal nu efterprøves på andre plastindustri-virksomheder.

Normalt produktionsmønster er afgørende
I marts 2020 skulle der installeres målere og foretages benchmarking på den første test-virksomhed: Plastix, som producerer plastik-granulat af udtjente fiskegarn. Men så kom Corona-krisen med store forandringer til følge for produktionen i virksomheden. Uden en repræsentativ produktion var det umuligt at måle et normalt elforbrug og projektet blev derfor sat på pause og deadlines forlænget. I løbet af efteråret fik Plastix igen et mere normalt produktionsmønster og projektet er fortsat med gode foreløbige resultater.

I ikke-automatiserede dele af virksomheden påviste målinger små forglemmelser fx ift. at slukke for ventilation, og enkle tiltag har løst den type udfordringer.  

Lovende resultater
Der er foretaget flere målinger i 2-ugers intervaller, hvor elforbrug på forskellige led i produktionen sammenholdes med produktionsmængden. På Plastix er meget af produktionen automatiseret, så ”adfærdsændringer” handler især om indstillinger af de forskellige maskiner.  

Den vigtigste erfaring for projektet er, at konceptet er relevant og giver brugbar viden for virksomheden også i et meget automatiseret produktionsmiljø.

Målingerne sporede Plastix ind på at indstillinger på en tørkøler skulle justeres og efterfølgende målinger viser en reduktion på 20% på denne enhed blot med dette enkle tiltag. I ikke-automatiserede dele af virksomheden påviste målinger små forglemmelser fx ift. at slukke for ventilation, og enkle tiltag har løst den type udfordringer.  

Screenshot viser et eksempel på data.

Den vigtigste erfaring for projektet er, at konceptet er relevant og giver brugbar viden for virksomheden også i et meget automatiseret produktionsmiljø. Konceptet skal nu efterprøves på andre plastindustri-virksomheder.

Projektet ledes af DEM (Danish Energy Management) og afsluttes sommer 2021.

Materialer