Iværksættere sætter fleksibelt elforbrug på formel

Projektresultat

Fleksibelt elforbrug i virksomheder kan lokkes frem ved hjælp af prognoser for CO2-intensitet i elforbruget time for time. Det kan være med til at sikre, at der altid er balance mellem forbrug og produktion. Illustration: Dansk Energi

Minimering af CO2-aftryk ved intelligent styring af fleksibelt elforbrug kan lade sig gøre - automatisk. Det viser erfaringer fra Ento Labs, der har udviklet en metode, der kan udnytte fleksibilitet i kontorer, butikker og bygninger generelt.

Fleksibelt elforbrug kan komme i høj kurs i takt med, at vind- og solenergi nu begynder at dominere det danske el-miks og skabe større udsving i elpriserne. Derfor inddrager det lille softwarefirma Ento Labs nu planlægning af fleksibelt elforbrug som en del af sin virtuelle energirådgivning af banker, butikskæder, bygninger mm.

- Hvis vores kunder kan blive mere fleksible i deres elforbrug, kan de spare penge og CO2. I dette projekt handler det altså ikke nødvendigvis om at sænke elforbruget, men om at flytte det, siger Bo Tranberg, der er en af stifterne af iværksætterfirmaet Ento Labs.

Vi tilbyder en ny tilgang til data, hvor screeninger og benchmark giver mulighed for at yde en målrettet energirådgivning… inklusiv det nye fokus på fleksibelt elforbrug
Bo Tranberg, Ento Labs

Projektet, der er en af ti cases i publikationen Energi20: Forskning giver grobund for forandring’, skal ses som en udvidelse af Ento Labs’ platform til energirådgivning, der automatisk kan screene bygninger for forbedringspotentialer.

Med støtte fra en særpulje under ELFORSK har Ento Labs foretaget et studie af, hvordan fleksibelt elforbrug kan inddrages i en datadreven energirådgivning – og hvor mange penge og CO2, der kan spares.

Ento Labs er et eksempel på den underskov af digitale virksomheder, der i fremtidens energimarked er centrale for at levere løsninger
Helle Juhler-Verdoner, Intelligent Energ

Branchechef Helle Juhler-Verdoner fra Intelligent Energi glæder sig over, at et softwarefirma som Ento Labs griber udfordringen.

- Ento Labs er et eksempel på den underskov af digitale virksomheder, der i fremtidens energimarked er centrale for at levere løsninger, som understøtter energimarkeder og elnettets behov for at flytte forbruget til tidspunkter, hvor der er meget vind og sol i energisystemet og plads i elnettet, påpeger hun.

- Det er vigtigt at få delt den værdi, fleksibiliteten har, med den aktive forbruger. Det kan ske, når aktivering af fleksibiliteten gøres til en del af energirådgiverens værditilbud, siger Helle Juhler-Verdoner.

Vildt mange data

Som en del af et ph.d.-projekt har Bo Tranberg tidligere udviklet en metode, der tager udgangspunkt i spot- og engrospriser og nu er blevet udvidet med to prognosemodeller for CO2-intensitet i elforbruget time for time. Altså bud på hvor meget CO2 er der forbundet med et kWh-forbrug for eksempel nu, om tre timer eller i nat kl. 4.00.

De fire stiftere af Ento Labs fokuserer på håndtering af vildt mange elforbrugsdata bl.a. ved hjælp af machine learning, så de er i besiddelse af betydelig datakraft. Med ELFORSK-projektet tages udgangspunkt i sit eget elforbrug til servere, der bruges rigtig meget til tunge kørsler af simuleringer mm. Disse kørsler behøver ikke nødvendigvis at ligge kl. 13, hvis elprisen er særlig høj på det tidspunkt.

- For et ugentligt job med to dages fleksibilitet og en varighed på seks timer, har vi beregnet en 23 procent CO2-besparelse sammenlignet med at bruge strømmen på et tilfældigt tidspunkt. Vores analyse viser også, at der med fordel både kan optimeres efter CO2-udledning og spotpris for strøm, fortæller Bo Tranberg.

Maskiner snakker med maskiner

Ento Labs og mange andre virksomheder kan flytte en del af deres elforbrug til tidspunkter, hvor strømmen er grønnere eller billigere, fastslår han.

- Vores simuleringer kan bruges på alle typer fleksibilitet, siger Bo Tranberg fra Ento Labs, hvis kunder via en såkaldt API (application program interface) kan sætte maskiner til at snakke med andre maskiner for dermed at planlægge og optimere deres elforbrug ud fra data for CO2-intensitet op til otte dage frem i tid.

Ento Labs og mange andre virksomheder kan flytte en del af deres elforbrug til tidspunkter, hvor strømmen er grønnere eller billigere
Bo Tranberg, Ento Labs

Ento Labs er nu i dialog med en række kunder om at inddrage denne service, der foregår via en egenudviklet platform, der kan bruges på alle europæiske elmarkeder.

Automatiserede analyser

Bo Tranberg vurderer, at Ento Labs med automatiserede analyser af energidata forretningsmæssigt lægger sig i feltet mellem traditionel energirådgivning og de kolleger, der tilbyder energi management systemer.

- Vi tilbyder en ny tilgang til data, hvor screeninger og benchmark giver mulighed for at yde en målrettet energirådgivning… inklusiv det nye fokus på fleksibelt elforbrug, siger han.

En række elnetselskaber har indført tidsdifferentierede nettariffer, og jo flere af den slags incitamenter, desto mere interessant bliver det for elkunder
Bo Tranberg, Ento Labs

En række elnetselskaber har indført tidsdifferentierede nettariffer, og jo flere af den slags incitamenter, desto mere interessant bliver det for elkunder at understøtte elnettet med at flytte forbrug til grønne og billige tidspunkter.  

- Vores demonstrationsprojekt har vist, hvordan man automatisk kan udnytte fleksibiliteten i elforbruget i Danmark med minimale kapitalomkostninger for slutbrugeren, hvis ressourcen kan integreres via API, siger Bo Tranberg.

Denne artikel er en del af publikationen ’Energi20: Forskning giver grobund for forandring’ der er udgivet af Innovationsfonden, EUDP og ELFORSK. 

Innovationsfonden, EUDP og ELFORSK giver overblik og eksempler på forskning, udvikling og ...

Materialer