Super Optimeret Karton Indfryser (SOKI)

Projektperiode: 2016 - 2018
Industri
Overrækkelse af ELFORSK Prisen 2010

Projektet vandt ELFORSK Prisen 2019, som blev uddelt på Energiens Topmøde. Lars-Peter Søbye (tv) fra regeringens vækstteam overrakte prisen til direktør Søren Melgaard fra Hørup Maskiner, projektleder Jóhannes Kristófersson fra Teknologisk Institut og teknisk leder Michael Glering fra Claus Sørensen A/S. Foto: Jeppe Carlsen.

Energieffektiv og hurtig indfrysning af fødevarer giver store besparelser. Med enkle tiltag er der ved styring af blæseren opnået en energibesparelse på 86 %.

Projektbeskrivelse

Fødevareprodukter pakkes typisk i papkasser og stables på paller for herefter at blive kørt ind i en kartonindfryser. Opbygningen er langt fra optimal med henblik på energieffektiv og hurtig indfrysning. Der skal derfor udvikles en løsning, der skal mindske energiforbruget i disse frysetunneller til indfrysning af palleteret ferske produkter med mindst 30 %. Dette søges opnået gennem modellering og efterfølgende forsøg ved at optimere pakningen af pallerne, inklusive nye optimerede mellemplader. Under forsøgene optimeres luft flow, trykfald og temperaturforløb igennem fryseren. Da disse parametre er dynamiske, lægges der også vægt på at optimere styringen. Både eksisterende og nye frysere er omhandlet.

Resultat

I ELFORSK-projektet ’Super Optimeret Karton Indfryser (SOKI)’ har Teknologisk Institut arbejdet på at optimere driftsbetingelserne i frysetunnellerne med henblik på at opnå energibesparelser.

Inden projektstart var der en forventning om at opnå en betydelig sænkning af det direkte energiforbrug på op til 30 % ved at optimere styringen af blæserne, luftflow, trykfald og temperaturforløb igennem fryseren samt ved at bruge nye optimerede mellemlag.

Projektets resultater er baseret på 25 tests. 18 tests er udført i en testtunnel på Teknologisk Institut, og de sidste syv tests er gennemført i en industriel tunnel hos Claus Sørensen A/S.

Med enkle tiltag er der ved styring af blæseren opnået en energibesparelse på 86%

De energibesparelser, der er påvist i projektet, er væsentligt højere end de forventede 30 %. Det har vist sig, at de bedste resultater opnås ved styring af blæseren til det lavest mulige flow, som er nødvendigt for at sikre indfrosne produkter på den tid, som er til rådighed. Med enkle tiltag er der ved styring af blæseren opnået en energibesparelse på 86 %. I testtunnel er der opnået en energibesparelse på 93 % ved at bruge baffler, ligesom der også er opnået væsentlige besparelser ved at bruge et optimeret mellemlag.

resultater i tal

Styring af blæseren

  • 86 % energibesparelse i testtunnel med træmellemlag og indfrysningstid på 36 timer
  • 62 % energibesparelse i industriel tunnel med træmellemlag og indfrysningstid på 33 timer
  • 79 % energibesparelse i testtunnel for indfrysningstid på 31 timer med optimerede mellemlag.

Luftfordeling i tunnellen

  • 93 % energibesparelse i testtunnel ved brug af baffler med styring af blæseren.

Mellemlag

  • 4,9 timers besparelse i indfrysningstid ved brug af optimerede mellemlag ift. træmellemlag.

For at spare energi er Claus Sørensen A/S netop nu i gang med at etablere nogle af de tiltag, der er testet i projektet, og Hørup Maskiner A/S har udviklet en ny tunnelindfryser, som bygger på resultaterne fra projektet.

Projektdeltagere

Claus Sørensen A/S
Hørup Maskiner A/S
Güntner GmbH & Co. KG

Økonomi

Bevillingsår
2016
Tilskud
Kr. 1.348.005
52%
Egenfinansiering
Kr. 1.234.295
48%
Total budget
Kr. 2.582.300
Timer
2.700