Effektiv UV Disinfection

Projektperiode: 2021 - 2023
Bygninger
Effektiv UV Desinfektion 353-015

Projektet havde til formål, at udvikle, demonstrere og sammenligne energieffektive løsninger med UV-LED og kviksølvholdige lysrør og UV-målemetoder i relation til den desinficerende dosis.

Projektbeskrivelse

Projektet har sat fokus på ny UVC LED teknologi til desinfektion, som er på vej og som kan blive en energieffektiv erstatning for lavtrykskviksølvholdige UV-rør. Dette er højaktuelt i forhold til EU’s udfasnings af kviksølvholdige lyskilder der rammer lavtryks-UVC-rør i 2027.

I projektet er der opbygget nye spektroradiometriske faciliteter til test ned til 200 nm af såvel enkelt UV-LED og store UV-armaturer.

Energieffektiviteten for UVC LED’er på 1,4 % til 2,5 % er påvist igennem test for to typer LED’er, afhængig af operations-strøm og –temperatur. Virksomheden LED iBond har ud fra disse test, i et tæt samarbejde med DTU Electro, designet og fremstillet tre typer af UVC-LED baserede LED-moduler. Test og simulering af modulerne og to demonstrationsdesinfektionssystemer, viser fordelene ved brug af UVC-LED’er, men at energieffektiviteten er mindst en faktor 10 lavere end for lavtryks-UVC-rør.

Simulering ud fra målte intensitetsfordelinger giver bedst overensstemmelse med målinger i fjernfeltet. I systemer hvor emnet, der skal desinficeres, er meget tæt på LED’erne, er det nødvendigt med simulering i nærfeltet. Kameraaflæsning af engangsdosimetre er demonstreret, men kræver optimering af belysning under kameraoptagelse og farveforskelsberegninger.

Test og simuleringsmodeller giver et solidt udgangspunkt for LED iBond, som de vil benytte i deres arbejde med design og udvikling af deres nuværende og nye UVC-LED-moduler og desinfektionssystemer.

Resultaterne er i høj grad af generel karakter og er formidlet bredt til industrien der arbejder med UVC-desinfektions-systemer, belysningsindustrien generelt og forskningsverdenen. Dette er sket igennem brancheartikler og temadage med laboratoriefremvisning. DTU Electro’s nye kompetencer og faciliteter til måling og simulering af UVC-stråling bliver anvendt i undervisningen af studerende på DTU og for industrien ved rådgivning og uvildig test af UVC-LED og UVC-baserede desinfektionssystemer.

Projektet er gennemført i et samarbejde mellem DTU Electro og LED iBond.

Emner

Emner

Mere information

Projekt nummer

353-015

Projektansvarlig
DTU Fotonik

Projektdeltagere

LED iBOND A/S

Økonomi

Bevillingsår
2021
Tilskud
Kr. 1.476.064
72%
Egenfinansiering
Kr. 572.896
28%
Total budget
Kr. 2.048.960
Timer
2.435