Sæt strøm til industrien - så falder CO2-udledningen

ELEKTRIFICERING
Industriel varmepumpe

Varmepumper til industri og fjernvarme er store anlæg. De kan bidrage til energieffektiviseringer og give CO2-gevinster. Arkivfoto: Jesper Tornbjerg

Store varmepumper og andre former for elektrificering af processer skal mere i spil, hvis industrien for alvor skal hjælpe Danmark på vej mod klima-neutralitet. Analyser gennemført med ELFORSK-støtte af en stribe virksomheder påviser potentialer og barrierer.

Produktion af mælkepulver, ingredienser til fødevarer, medicin, plastic tillige med tøjvask, olieraffinering og cementfremstilling. Dansk industri har mange facetter og CO2-udledninger på en del millioner tons.

Elektrificering af processer, der i dag ofte fødes af kul, olie og naturgas, kan imidlertid nedbringe klimaaftrykket ganske betragteligt, fastslår partnerne bag et netop afsluttet analyseprojekt ledet af DTU Mekanik.

El til industriprocesser kan give energieffektiviseringer og CO2-gevinster. Det tekniske potentiale ved en elektrificering er stort i Danmark, konkluderer professor Brian Elmegaard fra DTU Mekanik efter et afsluttende webinar om det ELFORSK-støttede projekt, der også har haft deltagelse af Teknologisk Institut, Viegand Maagøe, udstyrsproducenten SAN Electro Heat, plastvirksomheden Labotek, CP Kelco, Labotek og De Forenede Dampvaskerier.

El til industriprocesser kan give energieffektiviseringer og CO2-gevinster. Det tekniske potentiale ved en elektrificering er stort i Danmark.
Brian Elmegaard , professor, DTU Mekanik

Solid bredde i kortlægningen

Cases med data også fra Harboe og Carlsberg har understøttet bredden i kortlægningen af mulighederne for elektrificering, der dækker over en stribe forskellige løsninger med brug af el direkte eller indirekte. Nogle teknologier er udviklet og er parat til at blive indført, mens eksempelvis højtemperaturvarmepumper fortsat kræver videreudvikling.

I Danmark er der forholdsvis mange virksomheder, der benytter lave procestemperaturer, og nogle af dem kan helt elektrificeres næsten med det samme. Omvendt vil en omstilling for andre med komplicerede processer og høje temperaturer være dyr og kræve en tidshorisont på minimum 5-10 år.

I 2025 kan industrien have reduceret udledningen af drivhusgasser med cirka 70 procent, hvis den gør alt det, vi peger på, siger civilingeniør Fabian Bühler, der har taget ph.d. på DTU Mekanik og nu er ansat i Energistyrelsen.

El i konkurrence med billig naturgas

Men det gør industrien næppe med de rammevilkår og usikkerheder, der gælder. Flere oplægsholdere på webinaret peger på, at der skal ske ændringer i prisforholdet mellem CO2-udledende naturgas og grøn elektricitet, hvis industrien for alvor skal sætte gang i investeringerne.

Hvis Energistyrelsens seneste basisfremskrivning står til troende, vil prisen på naturgas være stabil en del år frem, mens styrelsens modelberegningerne antyder, at prisen på elektricitet vil tage et hop op i 2022.

Nødvendigt med sikker elforsyning

Udover økonomi og teknologisk stade er der også andre faktorer i spil i forhold til en elektrificering af industrien. Civilingeniør, juniorprojektleder Morten Petersen fra Viegand Maagøe peger på leveringssikkerhed og el-kvalitet som et par af dem. Hvis industrien skal gå all in på elektriske løsninger, kræver det fortsat fokus i elbranchen og de regulerende myndigheder på netop disse dyder.

Vi har et af verdens stærkeste elnet, men spændingsudfald kan få produktionsudstyr til at trippe. I takt med elektrificeringen og udbygningen med mere bæredygtig energi øges sandsynligheden for spændingsudfald. Derfor skal virksomhederne måske reorganisere deres elnet og eventuelt investere i nødgeneratorer, vurderer Morten Petersen og nævner, at det i givet fald vil være en ekstra økonomisk byrde.

Virksomhedernes investeringer er også følsomme overfor ændringer i tilskud, afgifter og tariffer, så elektrificering af industrien vil kræve omhu fra mange sider, hvis det skal lykkes. Indsatsen kræver også livlig erfaringsudveksling mellem industrier, rådgivere, teknologileverandører og andre interessenter.

Danske jobs og eksport

På webinaret om ELFORSK-projektet blev der præsenteret konkrete analyser af mulighederne for elektrificering på Labotek, Harboe, De Forenede Dampvaskerier, CP Kelco, Carlsberg og mælkepulverproduktion. Flere af disse virksomheder har tråde ud i verden, så gennembrud for elektriske løsninger i Danmark har gode chancer for at sprede sig til resten af verden. Udsigt til jobskabelse og eksport er ekstra argumenter for at satse på elektrificering – men først handler det om at skabe teknologiske gennembrud:

Vi kommer nærmere og nærmere løsninger og kombinationer af løsninger, der kan få stor effekt. Der er fortsat udfordringer i forhold til at elektrificere store dele af industrien, men allerede nu er der noget, der kan lykkes, fastslår chefkonsulent Richard Schalburg fra Dansk Energi, der administrerer ELFORSK-puljen.

Vi har brug for en særlig pulje, der over de næste 5-10 år kan give den én over nakken.
Richard Schalburg, chefkonsulent, ELFORSK/Dansk Energi

Richard Schalburg understreger, at de eldrevne løsninger skal være økonomisk attraktive, så de danske virksomheder ikke taber konkurrencekraft i forhold til deres konkurrenter i udlandet.

ELFORSK støtter gerne udviklingen af store varmepumper og andre løsninger til industrien, men med et budget på 25 millioner kroner om året kan vi på ingen måde løfte opgaven alene. Vi har brug for en særlig pulje, der over de næste 5-10 år kan give den én over nakken, siger Richard Schalburg, der er sikker på, at de elektriske løsninger har et endog meget stort internationalt potentiale.