Varmepumper baseret på vanddamp skal sikre en mere klimavenlig fødevareindustri

Projektresultat
Tunnel ovn. Foto: Flexmatic

Tunnel ovn. Foto: Flexmatic

Projekt med højtemperaturvarmepumper til tunnelovne kan potentielt påvirke 20% af det totale energiforbrug i industrien.

Sammen med de to virksomheder, Flexmatic og SANOVO er Teknologisk Institut kommet godt i gang med projektet "Højtemperaturvarmepumper til tunnelovne", hvor de ser på mulighederne for at levere varme til ovne og tørringsanlæg ved hjælp af grøn elektricitet i stedet for naturgas eller andre fossile brændsler.

Projektet har stor betydning for især fødevareindustrien og kan betyde et teknologisk gennembrud, der potentielt kan påvirke over 20 procent

Projektet har stor betydning for især fødevareindustrien og kan betyde et teknologisk gennembrud, der potentielt kan påvirke over 20 procent af det totale energiforbrug i industrien på globalt plan.

Projektet har kørt i cirka et halvt år, og i løbet af efteråret opstilles et prototypeanlæg hos Flexmatic i Tjele, hvor en eldreven varmepumpe skal testes. Varmepumpen er et stærkt klimamæssigt alternativ til fossile brændsler, der sammen med grøn el fra f.eks. vandkraft, vindmøller eller solceller vil være et stærkt klimamæssigt alternativ.

”Eksisterende varmepumper kan levere varme ved 130-160 grader, men ikke f.eks. 200 grader. Der er mange, der leder efter den slags løsning, men vi kan nå at komme først og dermed give danske virksomheder et forspring på det internationale marked”, vurderer projektleder Hans Madsbøll, Teknologisk Institut. Han regner derudover med at nå helt op på 230 grader med den nye eldrevne varmepumpe.

Der er tale om et bidrag til udvikling af det udstyr og den hardware, der er nødvendig for at kunne realisere den grønne omstilling. Og da det er to meget eksportorienterede virksomheder, der kommer først med teknologien, så har det potentiale til at skabe jobs og omsætning
Hans Madsbøll, Teknologisk institut

Når det drejer sig om kølemidler til varmepumper ved høje temperaturer, kan kølemidler ofte være klima- og miljøskadelige. Projektet har derfor fokus på ren vanddamp, som desuden har gode termiske egenskaber. Vakuumpumpen, der anvendes i projektet, er en tørløbende spindle type, og vandindsprøjtningen foregår løbende i kompressionen, hvilket sikrer en mere energieffektiv kompression, tætning mellem rotorerne og en reduceret trykgastemperatur.

”Der er tale om et bidrag til udvikling af det udstyr og den hardware, der er nødvendig for at kunne realisere den grønne omstilling. Og da det er to meget eksportorienterede virksomheder, der kommer først med teknologien, så har det potentiale til at skabe jobs og omsætning. Det er et spændende projekt, hvor det er lykkedes at samle først og fremmest SMV virksomheder”, fortsætter Hans Madsbøll.

Projektet begyndte i starten af i år og forventes afsluttet i marts 2021.

Materialer