Nyudviklet varmepumpe et boost til grøn omstilling

Projektresultat

De tre forsøgs-varmepumper, der har dokumenteret meget høj virkningsgrad i det første års drift. Foto: METRO THERM.

ELFORSK har støttet et projekt hos varmepumpeproducenten METRO THERM, der har udviklet en mere effektiv varmepumpe med stort potentiale til at give et boost til den grønne omstilling

For at komme i mål med den klimapolitiske målsætning om at reducere de danske udledninger af drivhusgasser med 70 procent frem til 2030, er der brug for at gøre opvarmningen af de danske boliger mere klimavenlig. ELFORSK har støttet et projekt hos varmepumpeproducenten METRO THERM, der har udviklet en mere effektiv varmepumpe med stort potentiale til at give et boost til den grønne omstilling. Varmepumpen, der har fået betegnelsen PVT-booster, kan både bruges som nøglekomponent i stand-alone anlæg med konvertering af naturgasfyr og oliefyr, og til at fremme brugen af lavtemperatur fjernvarme.

Større temperaturspænd
Udviklingsprojektet blev startet med afsæt i resultaterne fra et tidligere ELFORSK-projekt. Her blev der målt på systemeffektiviteten i et innovativt energianlæg i Stenløse i form af et solenergianlæg bestående af solfanger, solceller og energioptager (PVT-paneler) i kombination med batteri og varmepumpe. Målingerne viste, at systemets effektivitet ville have været bedre med en varmepumpe, der kan operere i et større temperaturspænd.

På det grundlag udarbejdede METRO THERM i samarbejde med COWI specifikationer til den ønskede varmepumpe. Den blev udviklet fra virksomhedens eksisterende micro-booster til at operere i et temperaturspænd fra - 15°C til + 55°C, så den er velegnet til samdrift med PVT-paneler og batterilager. PVT-panelerne producerer el til drift af varmepumpen og fungerer samtidig som varmekilde. Ved at supplere med et batterilager kan en større del af PVT-panelernes elproduktion anvendes af varmepumpen.

Høj systemeffektivitet
For at dokumentere den nyudviklede varmepumpes effektivitet har METRO THERM gennem mere end et år testet tre PVT-boostere i kombination med PVT-paneler fra tre forskellige leverandører: RACELL fra Danmark, Tripple Solar fra Holland og Talum fra Slovenien. Det er foregået i både parallel og seriel drift og undervejs er anlægget blevet stresstestet med brinetemperaturer ned til – 19,3°C. Med højere brinetemperaturer øges virkningsgraden, og der er under forsøgsdriften målt høje COP-værdier.

Stort set alle knap 600.000 almene boliger og mange andre boliger kan reducere deres varmeudgifter med brug af en PVT-booster.

COWI vurderer, at der kan være potentiale for at anvende PVT-boostere i et stort antal danske boliger. Stort set alle knap 600.000 almene boliger og mange andre boliger kan reducere deres varmeudgifter med brug af en PVT-booster.

Konvertering fra naturgas- og olieopvarmning
Det største potentiale for CO2-reduktion findes i de knap 500.000 boliger, der i dag opvarmes med naturgas eller olie. Her kan et anlæg med PVT- paneler og PVT-boostere suppleres med en større varmepumpe, der leverer rumvarme. Sammen med et lokalt batterilager vil et sådant energianlæg få et optimalt samspil med elsystemet, fordi elindkøb fra det offentlige net kan tilpasses nettets varierende belastning.

METRO THERM vurderer, at PVT-boosteren ikke alene har et lovende hjemmemarked, men at den nyudviklede varmepumpe også kan eksporteres til bl.a. Holland, Belgien og Østrig.

De positive resultater fra forsøgsdriften er blevet præsenteret for nøglepersoner i interesserede almene boligorganisationer, og COWI har på den baggrund gennemført indledende brugerøkonomiske analyser, bl.a. i et større naturgasforsynet boligområde i Holbæk.

METRO THERM vurderer, at PVT-boosteren ikke alene har et lovende hjemmemarked, men at den nyudviklede varmepumpe også kan eksporteres til bl.a. Holland, Belgien og Østrig, hvor METRO THERM allerede har lokale salgskanaler.

Materialer