Ingeniører får troværdige energiberegninger for bygninger

Bygningsværktøj
Renner, foto Sweco

Sweco har testet beregningsværktøjet BeREAL på sit nye hovedkvarter i Ørestaden i København. Foto: Sweco

Sweco og COWI melder om gode erfaringer med det ELFORSK støttet IT-værktøjet BeREAL, der bygger videre på data fra Be-beregninger. Gennem BeREAL lægges mere realistiske data ind i Be-beregningen og kombinerer dem med lokationsbestemte vejrdata kan byggeriets parter tegne et mere kvalificeret billede af det fremtidige el- og varmeforbrug i nye bygninger.

De lovpligtige energiramme-beregninger for nye bygningers energiforbrug holder stort set aldrig stik, så hvis bygningsejere tror på disse Be-beregninger, får de en lang næse og en større energiregning end forventet. Afvigelserne i det beregnede og det faktiske energiforbrug kan være på op til flere hundrede procent.

Nu er der imidlertid hjælp at hente. Sweco og COWI har på hvert sit domicil testet et nyt online it-værktøj, BeREAL, der kan give et mere realistisk billede af energiforbruget i nye bygninger. Samtidig er BeREAL hurtigere og nemmere at anvende end andre simuleringsprogrammer.

- Potentialet i BeREAL er meget interessant bl.a. i forbindelse med OPP (offentlig-privat samarbejde, red.), så jeg vil gøre mit til at udbrede kendskabet til metoden i Sweco, siger fagchef Johan Broholm fra den store ingeniørvirksomhed, der har testet BeREAL på sit nye hovedkvarter i Ørestaden i København.

Fra Cowi i Aarhus er erfaringerne også gode:

- Vi vil helt klart arbejde videre med den tankegang, BeREAL repræsenterer, for det kan gøre vores rådgivning bedre, siger civilingeniør Alice Andersen fra COWI, der har anvendt BeREAL i forbindelse med projekteringen af en udbygning af sit domicil i Nobelparken på Randersvej.

Gratis værktøj
BeREAL er udviklet af bl.a. civilingeniør, ph.d. Steffen Pedersen fra Aarhus Universitet og direktør Bo Holst-Mikkelsen fra Living Strategy Consulting med støtte i flere omgange fra Dansk Energis ELFORSK-pulje. Indtil videre er det gratis at bruge BeREAL, og den mulighed har både Sweco og COWI altså grebet med kyshånd.

- Vi er lige flyttet ind i vores nye hovedkontor, og alle knap 1.000 ansatte er på plads, fortæller Johan Broholm og oplyser, at den oprindelige Be10-beregning for det komplekse byggeprojekt viste et årligt varmeforbrug på godt 17 kWh/kvadratmeter og et elbehov på knap 16 kWh/kvadratmeter.

Vi vil helt klart arbejde videre med den tankegang, BeREAL repræsenterer
Alice Andersen, civilingeniør, COWI

Denne beregning blev lagt ind i BeREAL, og mange af de forskellige data for fx klimaskærm, ventilationssystemer, varme, belysning, solceller og kropsvarme blev gransket og ofte justeret til mere realistiske værdier. Den præcise adresse i Ørestaden blev også tastet ind, for en af fordelene ved BeREAL er, at der kan bruges lokale data for vind og vejr.

Set-punktet er vigtigt
Beregningerne i BeREAL viser, at Sweco snarere kan forvente et varmeforbrug på næsten 23 kWh/kvadratmeter og et elforbrug på lidt over 20 kWh/kvadratmeter. Samtidig angiver BeREAL et usikkerhedsspænd for resultatet. For eksempel har set-punktet for opvarmningen enorm indflydelse på varmeforbruget.

- Normalt sættes det til 20 grader i Be-beregninger, men hvis det i virkeligheden ender på 22 grader, så øger det varmebehovet med op til 15-20 procent, fortæller Johan Broholm og nævner, at for elbehovet har brugstiden tilsvarende stor betydning.

Johan Broholm skønner, at øvelsen kun tager ekstra 5-10 timer, da den bygger videre på den Be-beregning, der ligger til grund for myndighedsgodkendelser af byggeriet.

- En sådan beregning allerede i projekteringsfasen kan altså vise sig at være en god investering, siger han, der glæder sig til om nogle måneder at sammenligne beregningerne med det faktisk forbrug i Sweco HQ-bygningen.    

Optimering af energi og indeklima
Alice Andersen fra COWI har tidligere testet BeREAL på to retssalsbygninger, og senest har beregningerne gjort nytte i forbindelse med en udvidelse af domicilet i Aarhus med en ny femetagers bygning og et atrium. Byggeriet er i gang, og til foråret vil alle COWI’s 400 ansatte i Aarhus være samlet under samme tag på Randersvej.

For at give et realistisk billede af det fremtidige energiforbrug i den nye bygning har COWI i BeREAL kombineret brugsdata (brugsmønstre, udstyr, vandforbrug, komforttemperatur mv.) fra de eksisterende blokke lige ved siden af med data for orientering, teknologi, konstruktioner mm. i den nye blok.

- Dermed har vi fået et kvalificeret grundlag for, hvordan vi kunne optimere energi og indeklima i bygningen. Vi har fået et værktøj til at studere forskellige løsninger, fortæller Alice Andersen og nævner, at det er særdeles nyttigt, at BeREAL leverer en top 10-liste over de mest følsomme parametre bag energiforbruget.

Potentialet i BeREAL er meget interessant bl.a. i forbindelse med OPP (offentlig-privat samarbejde, red.)
Johan Broholm, fagchef, Sweco

På linje med Johan Broholm peger hun på, at set-punktet for opvarmningen og antallet af timer med stort elforbrug spiller en meget stor rolle for energiberegningerne. Derfor vil COWI, når bygningen er klar til drift, vurdere, om der er områder, hvor set-punktet kan reduceres, uden at det går udover komforten.

- Vores beregninger viser også, at energitiltag vedrørende mekanisk og naturlig ventilation kan give stor gevinst, når det handler om at opnå et lavere energiforbrug, siger Alice Andersen og fastslår, at BeREAL er ’hurtigt at bruge, da det kombinerer oplysninger fra energirammeberegningen’. 

Projektering og drift
En af ’bagmændene’ bag BeREAL, Bo Holst-Mikkelsen, påpeger, at værktøjet kan bruges både til projektering og i forbindelse med drift.

Med de nye beregninger kan rådgivere og entreprenører på et tidligt tidspunkt i byggeprocessen gå i dialog med bygherrer og håndværkere for at afstemme forventninger til energibudgettet samt få sikret kvaliteten af det byggede byggeri. Dermed er der en større chance for, at de energiregninger, der vil tikke ind de næste mange årtier, holder det forventede niveau.

Når bygningen er i drift, kan BeREAL hjælpe med at analysere, om den performer som forventet og indikere, om et eventuelt for højt energiforbrug skyldes byggesjusk, brugeradfærd eller noget helt tredje.

- Hvis der er målere på ventilationsanlægget, kan data for eksempel vise, om det er dårligt indstillet, om der skal skiftes filtre, eller om der er rotter i rørene, siger Bo Holst-Mikkelsen.

Takket være en bevilling fra ELFORSK vil det være gratis at anvende BeREAL frem til foråret 2019, oplyser han.

Prøv programmet på www.be15real.dk

Emner

Emner

Materialer