Frisk luft skal sikre god nattesøvn i tætte boliger

Ventilation
Et nyt og lovende ventilationssystem udviklet med støtte fra ELFORSK bliver om få måneder indbygget i et parcelhus stort set magen til dette hus. Foto: Lind & Risør.

Et nyt og lovende ventilationssystem udviklet med støtte fra ELFORSK bliver om få måneder indbygget i et parcelhus stort set magen til dette hus. Foto: Lind & Risør.

Moderne enfamiliehuse er godt isolerede og har brug for tilførsel af frisk luft via ventilation. ELFORSK-projekt tester ny løsning med langtidsholdbare filtre og behovsstyret ventilation, så der er frisk luft i soveværelset hele natten.  

Sover du dårligt om natten? Måske har det noget med manglende ventilation at gøre.

Sammen med en række virksomheder er Teknologisk Institut – med støtte fra Dansk Energis ELFORSK-pulje – ved at udvikle og sammenstykke en række løsninger, der kan gøre mekanisk ventilation i nye enfamiliehuse mere energieffektiv og tiltrækkende. 

- Selv om bygningsreglementets krav til ventilation er opfyldt, kan soveværelset være problematisk. Hvis soveværelset er lille og/eller forældre får ’besøg’ af et eller flere af deres børn om natten, kan CO2-koncentrationen i rummet blive problematisk, siger projektleder, seniorspecialist Christian Drivsholm fra Teknologisk Institut.

De løsninger, Teknologisk Institut tester i øjeblikket på EnergyFlex House i Taastrup sammen med Lindab, LS Control og EcoVent, kombinerer hardware og software. I det spæde forår 2019 vil Lind & Risør i Vindinge sydøst for Roskilde begynde byggeriet af et prøvehus med de nye løsninger.

Hvis soveværelset er lille kan CO2-koncentrationen i rummet blive problematisk.
 Christian Drivsholm.  seniorspecialist, Teknologisk Institut.

- Når vi skal bygge nyt, er er vi udfordret af de beregnede energikrav i Bygningsreglementet. Løsningen her-og-nu er at gå op i rørdimensioner på ventilationsanlægget, men vi kigger på mere effektive teknologier, siger teknisk chef Jan S. Hansen fra Lind & Risør og peger på, at de løsninger, der skal testes i Vindinge, også kan give bedre komfort til beboerne og mindre udgifter til service af filtre.   

Motordrevet filterrulle

Luftskiftet ind og ud af prøvehuset i Vindinge skal foregå ved hjælp af et nyudviklet ventilationsaggregat, der udmærker sig ved, at filteret kun sjældent skal udskiftes. Løsningen, der er patenteret af direktør John Steen Jensen fra EcoVent i Hinnerup, består af en motordrevet filterrulle. Motoren sikrer, at den del af filteret, der bliver tilsmudset af partikler, pollen mm., ruller videre.

- Lige nu tester og udvikler vi på et dynamisk filtersystem med en forventet levetid på ti år. Normalt skal filtre skiftes hvert ½-1 år, så der er tale om et betydeligt fremskridt for husejerne, siger ph.d., konsulent Amalie Gunner fra Teknologisk Institut.

Styrer efter CO2 og fugt

Det andet potentielle gennembrud handler om behovsstyring af ventilation med en løsning fra LS Control i Herlufmagle. Også den teknologi er ved at blive testet på EnergyFlex House for at sikre, at det hele virker efter hensigten, inden løsningen bliver indpasset i prøvehuset i Vindinge. Det vil blive bygget fra omkring 1. marts og et halvt år frem.

Lige nu tester og udvikler vi på et dynamisk filtersystem med en forventet levetid på ti år. 
Amalie Gunner, ph.d., konsulent, Teknologisk Institut.

Styringen fra LS Control har den nyeste teknologi med internetforbindelse indbygget, så man kan fjernstyre og overvåge med flere forskellige værktøjer til pc og APP.

Herefter vil installationerne stå sin prøve i virkelighedens verden, og efter indkøring vil Lind & Risør sætte huset til salg. Om alt går vel, vil de fremtidige beboerne dermed få mulighed for at styre deres ventilationsanlæg efter CO2-koncentration og fugt i rummene, der er forsynet med sensorer.

- Nye huse er meget tætte, så der kan opstå et underskud af frisk luft især i soveværelserne om natten. Hvis man kan ’låne’ luft fra stuen, så kan man holde den samlede luftmængde på samme niveau og få bedre komfort for den samme mængde energi, fortæller Christian Drivsholm og understreger, at anlægget designes, så det både efterlever kravene i det seneste Bygningsreglement og giver flere valgmuligheder – og bedre nattesøvn – for beboerne.

God søvn kræver frisk luft

Hvor godt eller dårligt, vi sover, afhænger bl.a. af luftkvalitet, lufttemperatur, lys og støj. Med hensyn til luftkvaliteten har Center for Indeklima og Energi på DTU for nogle år siden gennemført et studie, der klart viser, at man sover ringere, hvis der ikke er et vist luftskifte. Beboerne i de undersøgte lejligheder havde en gennemsnitlig CO2-koncentration om natten på 2585 ppm (lukkede vinduer) og 660 ppm (åbne vinduer).  

Forskning viser, at der er en tæt sammenhæng mellem søvnkvalitet og koncentration den næste dag, så frisk luft til lunger og hjerner skal der til. Mange børn og voksne kan sikre sig et godt pust om natten ved at sove med åbne vinduer, men i mekanisk ventilerede huse og bygninger handler det om at skaffe det nødvendige luftskifte med smart styring.

Frisk luft forebygger også problemer med fugt, så ambitionen for ELFORSK-projektet er også at sørge for, at fugtniveauet aldrig bliver kritisk for boligen.

Få knapper at trykke på

Den friske luft skal sendes rundt i prøvehuset i Vindinge via semifleksible plastslanger, der er nemmere at installere end metal-kanaler. På et display på en væg kan beboerne trykke på en række knapper og dermed styre deres anlæg, hvis der er behov for at afvige fra det normale.

Der vil være en energispare-knap, en knap for forceret luftskifte, hvis der er gæster, og en fraværsknap til hvis familien er på ferie, og der ikke er det store behov for ventilation. En antropolog er tilknyttet projektet for at oversætte brugsanvisningen fra teknikerne til et sprog, alle kan forstå.

- Brugervejledningen må maksimalt fylde en side. Hvis vi ikke kan holde os inden for den ramme, er vi ikke dygtige nok, fastslår Amalie Gunner.

Hvis projektet bliver en succes, vil løsningerne være relevante både for nybyggeri og i forbindelse med større renoveringer.

- I ELFORSK lægger vi vægt på, at vores projekter gør en forskel i den virkelige verden. Dette ventilationsprojekt kan give fordele for husejere samtidig med, at der er et betydeligt erhvervspotentiale. Projektet kan altså gøre Danmark grønnere og rigere. Vi er spændte på at følge implementeringen af de seneste års udvikling i prøvehuset i Vindinge, siger chefkonsulent Richard Schalburg fra Dansk Energis ELFORSK-pulje.

Læs mere om projekt 347-008

Materialer